Forberedelse til forældreskab: Hvad man kan forvente, når man venter sig

At blive forælder er en af livets største glæder, men det kan også være utroligt skræmmende. Uanset hvor godt du forbereder dig, kan virkeligheden som forælder ofte være meget anderledes end det, du havde forventet. For at hjælpe dem, der venter deres første barn, får du her et kig på nogle af de ting, som man bør forvente, når man bliver forældre.

Tidsforpligtelse

Det siger sig selv, at det at være forælder er en stor tidsforpligtelse. Pludselig vil dine dage ikke længere kun handle om dig selv – du vil have en helt ny person at tage dig af og elske. Dit lille barn vil have brug for din opmærksomhed og omsorg hele dagen og natten, så forvent ikke at få meget hvile, før det begynder at sove igennem om natten (hvilket kan tage flere måneder).

Økonomisk ansvar

Når du bliver forælder, er du pludselig ansvarlig for et helt andet menneske! Det betyder, at du skal påtage dig et økonomisk ansvar, f.eks. at sørge for mad, tøj, husly, sundhedspleje og uddannelse. Hvis du ikke allerede er begyndt at spare penge op i forventning om din nye familieforøgelse, er det nu, du skal begynde!

Følelsesmæssig tilpasning

At blive forældre kan også medføre følelsesmæssige ændringer hos både enkeltpersoner og par. Før de får børn, tror par ofte, at deres forhold vil forblive uændret, når der kommer børn ind i ligningen; det er dog ikke altid sandt. Par kan finde sig selv i at skændes mere eller have med skyldfølelser eller vrede at gøre, når de tilpasser sig deres nye roller som forældre. Det er vigtigt at erkende disse følelser, så de kan behandles på en sund måde i stedet for at blive ignoreret eller undertrykt.

Det er en utrolig rejse fyldt med både høje og lave oplevelser. Selv om det kan være skræmmende i begyndelsen, skal de, der forbereder sig på forældreskab, vide, at de ikke er alene – og at der er masser af ressourcer til rådighed til at hjælpe dem på vejen. Der er masser af muligheder for kommende forældre til at blive klar til deres nye rolle i livet, lige fra tips til tidsstyring og råd om budgettering til følelsesmæssige støttenetværk! Med en smule forberedelse og masser af kærlighed kan alle blive fantastiske forældre!