Fremtidens netværkssikkerhed ligger i SASE

I takt med den stigende digitalisering og arbejdsstyrkens bevægelse mod remote work, er behovet for sikker og effektiv netværksadgang aldrig været større. Her kommer SASE (Secure Access Service Edge) ind i billedet – en revolutionerende tilgang til netværkssikkerhed og -administration. Introduceret af Gartner i 2019, er SASE blevet en central komponent i moderne IT-strategier. Men hvad er SASE egentlig, og hvordan kan det transformere netværkssikkerheden? Men hvad er sase?


Hvad er sase?

SASE er en Cloud-baseret netværksarkitektur, der kombinerer netværkstjenester og sikkerhedsfunktioner i én samlet løsning. Det er en integreret tilgang, der forener SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) med sikkerhedstjenester som Zero Trust Network Access (ZTNA), Cloud Access Security Broker (CASB) og Firewall as a Service (FWaaS). Ved at kombinere disse teknologier leveres sikker netværksadgang som en samlet Cloud-service.


Hvorfor er sase vigtig?

SASE er blevet vigtig på grund af behovet for at sikre data og applikationer, der ofte befinder sig uden for traditionelle datacentre. Med den stigende brug af Cloud-tjenester og remote work er grænserne for, hvor data befinder sig, blevet slørede. SASE adresserer disse udfordringer ved at tilbyde en sikker, skalerbar og fleksibel løsning.


Fordelene ved sase

En af de største fordele ved SASE er dens evne til at forenkle netværks- og sikkerhedsadministration. Ved at integrere flere teknologier i én platform, reduceres kompleksiteten og omkostningerne forbundet med at administrere separate løsninger. Derudover tilbyder SASE en mere konsistent sikkerhedspolitik på tværs af hele netværket.


Sase og sd-wan

SD-WAN er en central komponent i SASE-arkitekturen. SD-WAN gør det muligt at styre og optimere netværkstrafik over et bredt geografisk område ved hjælp af software. Dette forbedrer netværkets ydeevne og pålidelighed, hvilket er afgørende for virksomheder med flere lokationer eller remote medarbejdere.


Zero trust network access (ztna)

En anden nøglekomponent i SASE er ZTNA, som sikrer, at kun godkendte brugere og enheder får adgang til specifikke applikationer og data. Denne tilgang minimerer risikoen for uautoriseret adgang og beskytter følsomme oplysninger.


Cloud access security broker (casb)

CASB er en sikkerhedsteknologi, der sikrer data og applikationer, der bruges i Cloud-miljøer. CASB overvåger aktivitet, håndhæver sikkerhedspolitikker og beskytter mod trusler såsom datalækager og malware. FWaaS er en firewall-løsning, der leveres som en Cloud-service. Det giver avanceret beskyttelse mod netværkstrusler og sikrer, at al trafik, der passerer gennem netværket, er sikker og overvåget. Implementeringen af SASE kræver en strategisk tilgang og en forståelse af virksomhedens specifikke behov. Det første skridt er at evaluere eksisterende netværks- og sikkerhedsarkitekturer samt identificere de områder, der kan drage fordel af SASE. Dernæst skal de rette SASE-løsninger vælges og integreres i organisationens IT-infrastruktur. Selvom SASE tilbyder mange fordele, kan implementeringen også præsentere nogle udfordringer. Det kan tage tid og ressourcer at migrere fra eksisterende systemer til en SASE-arkitektur. Derudover kræver det en ændring i arbejdsprocesser og muligvis træning af medarbejdere for at sikre en problemfri overgang.