Alt hvad du skal vide om en tvangsfjernelse
Står du midt i en sag om tvangsfjernelse? Så er der nogle ting, der er vigtige at vide i forbindelse med den situation, der kan hjælpe med at forstå det hele. Der er rigtig mange i Danmark, der ikke ved hvad en tvangsfjernelse helt præcist er og heller ikke ved, hvad de har af rettigheder og muligheder i forbindelse med tvangsfjernelsen. Derfor kan du her læse om de vigtigste ting, som vil være gode at vide, hvis du står overfor en tvangsfjernelse eller hvis nogle af dine bekendte gør. Det kan Tvangsfjernelse.dk hjælpe med.
Hvad er en tvangsfjernelse?
En tvangsfjernelse er, hvis et barn fjernes fra hjemmet, hvilket kommunen bestemmer. Beslutningen sker efter at socialrådgivere i kommunen indstiller børn til det, hvorefter sagen begynder. Forældre har ret til at se alle papirer i forbindelse med sagen. Børn kan kun fjernes, hvis der er åbenlys risiko for, at børnene kan lide skade af at blive boende i hjemmet. Årsagerne til tvangsfjernelse kan være vold, alkoholisme, psykisk sygdom eller andet misbrug.
Kan man klage over en tvangsfjernelse?
Hvis man vil klage over en afgørelse, så skal man klage til Ankestyrelsen. Du kan få en gratis advokat ved tvangsfjernelse, der kan hjælpe dig med det, hvis du gerne vil klage. Klagen skal ske senest 4 uger efter afgørelsen og sagen vil blive behandlet indenfor 8 uger. Inden der træffes en ny afgørelse, vil du sammen med din advokat få mulighed for at fortælle din side af historien. Hvis du efter klagen igen ikke er tilfreds med afgørelsen, så kan du prøve din sag igen ved byretten og i specielle tilfælde også ved landsretten.
Hvad sker der efter en tvangsfjernelse?
Hvis tvangsfjernelsen sker, så er der flere forskellige steder, som barnet kan blive anbragt. Det er kommunen, der bestemmer, hvor barnet skal placeres, men det er vigtigt at vide, at både barn og forældre kan komme med forslag til, hvorhenne barnet skal bo.
Der kan være netværksplejefamilie, hvor barnet placeres hos en fra personens familie. Det kan også være en plejefamilie, hvor barnet placeres hos en familie, der bliver betalt af kommunen for at have dem boende. Barnet vil indgå i familien på lige vilkår med eventuelt andre hjemmeboende børn. Det kan også være på en døgninstitution, hvor der døgnet rundt er personale. Tidligere kaldt et børnehjem. Det kan også ske, at barnet anbringes på et socialpædagogisk opholdssted.